Facebook a creat o aplicație de cenzură pentru guvernul chinez

de: George Stanciu
23 11. 2016

Facebook încearcă din greu să reintre în grațiile chinezilor, iar o aplicație pentru cenzură ar putea fi cheia succesului.

Soluția găsită de gigantul din sfera social media a fost să creeze, departe de ochii lumii, un software care să facă să dispară, în mod automat, postări ce apar în feed-urile utilizatorilor din anumite regiuni. Informația este dată de către New York Times și a fost citată și de cnet.com, având surse din interiorul companiei.

Mark Zuckerberg nu încearcă să se apropie doar personal de liderii Chinei, ci încearcă să apropie și platforma pe care o deține. Astfel, crearea aplicației de cenzură pentru Facebook ar fi fost încurajată chiar de acesta.

Acest nou tip de cenzură nu ar face ca Facebook să cenzureze, din proprie inițiativă, postările ce apar în feed-ul cuiva. De fapt, aplicația poate oferi acces unui terț la uneltele de cenzură, cum ar fi o companie chinezească, ce poate monitoriza știrile ce devin populare. Acest terț ar avea control complet asupra acestor știri și le-ar permite sau nu să apară în news feed.

Angajații care au discutat despre asta avertizează că metoda de cenzură este doar una dintre multele idei pe care Facebook le are pentru a încerca să intredin nou în China. Sunt șanse mari ca această aplicație să nu ajungă să fie pusă în folosință de către site-ul de socializare, la fel ca multe alte experimente, și nu există indicii că acesta ar fi fost oferit deja guvernului chinez.

Facebook și-a exprimat punctul de vedere cu privire la aceste știri, o purtătoare de cuvânt afirmând că ”Am afirmat de mult timp că suntem interesați de China și petrecem timp învățând și înțelegând mai mult despre țară”. Aceasta a adăugat că Facebook nu a luat o decizie majoră cu privire la apropierea de China.

Oricum ar fi, proiectul arată că Facebook este dispus să compromită unul dintre principiile de bază ale site-ului, acela de a crea o lume mai deschisă și mai conectată. f